Timo – Fruktan för döden försvann

Jag ska berätta, så ärligt som möjligt, hur jag kom till Jesus. Jag är född och uppvuxen i Finland i ett kristet hem. Vi hade en varm atmosfär och det skedde många gudomliga under under min uppväxt. Vi hade många intressanta gäster som besökte oss från bl.a. Sri Lanka, Afrika, USA.

Men i tonåren gled jag ifrån den tron och relationen som jag hade med Jesus. Jag hade varit på kristna läger och fått uppleva Jesus, men ändå blev jag rebellisk mot mina föräldrar, deras tro och liv. Vi bodde i ett stort bostadsområde (typ ”Miljonprogrammet” – område) i Tammerfors och kompisarna blev viktigare för mig. I 12 års ålder bestämde jag att jag aldrig skulle bli kristen och började leva därefter, rökning, alkohol och andra dåliga vanor kom in i mitt liv.

Jag hade en tro och respekt för Gud, men jag ville inte följa Honom, för ”det verkade så tråkigt”… så min tro gjorde mig inte till ett Guds barn.  Sanningen var att jag inte då förstod mig på Gud och Hans kärlek och visste inget om det spännande liv Han erbjuder alla människor. Jag hade inte den kraften, som Jesus lovar alla som följer Honom. Men denna respekt för Gud bevarade mig ändå från ockultism och annat ”andligt” destruktivt, jag ville inte ha med det att göra. Nu i efterhand ser jag hur Gud hjälpte mig genom många händelser, fast jag inte brydde mig om Honom.

När jag var 17 så mördades en kille i min bekantskapskrets. Han var inte en nära vän, men jag kände honom ganska bra. En stor ångest och rädsla för döden kom in i mitt liv, döden hade ju kommit så nära inpå oss. Dessutom florerade det en massa rykten om b.la hämnd aktioner och läget var allmänt spänt mellan olika grupper. Jag visste också att Bibeln säger att Jesus ska komma tillbaka och hämta de till Himlen som är redo och älskar Honom; och jag visste att jag inte var redo. Detta gjorde min rädsla ännu större.

Jag minns att ibland kunde jag ligga vaken på natten och lyssna på ljud från mina föräldrars sovrum. Hörde jag inget så gjorde jag mig ärende till toaletten, för att gå gick förbi deras sovrum. Jag ville höra om de andades, och sedan kunde jag somna. Jag var rädd att Jesus hade hämtat de till Himlen på natten.

Idag förstår jag att Gud kallade och drog mig till sig på detta sätt. Han lät mig leva på detta viset, för att förstå skillnaden på att tjäna Honom och att tjäna synden, att vara syndens slav. Jag hade ju till exempel försökt sluta röka många gånger, men lyckades inte – jag var slav under begäret. Denna oro och otrygghet drev mig till Jesus och jag började tänka mera på Gud.

En vardagskväll när var jag på väg hem på bussen satt jag och tänkte på mitt liv. Jag kände mig så tom inombords. Livet var tomt och innehållslöst, trots att jag hade många och bra kompisar och allting gick bra i det stora hela. Så när jag satt där i bussen, sade jag lite halvhögt, ”Jesus bryr du dig verkligen om mig?”. Så fort jag hade sagt det, kom en obeskrivlig värme och kärlek över mig, jag hade aldrig känt något sådant i mitt liv innan och inte heller har jag gjort det sen dess, och jag började gråta där jag satt och då var jag ändå nykter… Jag förstod att Gud hade hört min undran och svarade på en gång… Gud var verklig.

Jag började gå till kyrkan igen med en kompis. Jag förstod inte så mycket, men gick dit ändå. Till slut bestämde jag mig för att jag ska pröva Jesus. Jag gick sista året på gymnasiet och var lite feg, så jag bestämde mig, att när skolan slutar så ska jag bli kristen. Detta sade jag också till några kompisar och vi hade många intressanta diskussioner.

2 dagar efter att skolan slutat åkte jag med min mamma, min syster och en kompis, till gudstjänst i en annan stad, där en tysk Afrikamissionär, Reinhard Bonnke, skulle tala. Då hade jag redan bestämt mig att gå fram till förbön och ge mitt liv till Jesus på den gudstjänsten – och det gjorde jag. Jag kände inget speciellt i bönen och var väl lite besviken.

Men nästa dag märkte jag att jag hade slutat svära, det hade jag gjort mycket i många år och det hade blivit en dålig vana, men nu hade det bara försvunnit. Alla rädslor och ångesten försvann också på samma gång. Jag var fri! Jag upptäckte att det hade kommit en ny Herre/kraft in i mitt liv. Inte heller är jag rädd för att Jesus ska komma tillbaka. Han gör det en dag och jag är redo, för Guds Heliga Ande vittnar i mitt hjärta att jag är ett Gudsbarn, precis som Bibeln lovar.

3-4 dagar senare körde jag bil ensam och sade till Gud, att ”Nu när du har frälst mig så kan du också befria mig från rökningen”. Jag öppnade bilfönstret och kastade ut cigaretterna som jag hade på mig och sedan den dagen (den bönen) har jag inte rökt en enda cigarett. Gud är verklig! Jag har fått se många fler under och Guds ledning sedan den dagen.

Det har gått över 30 år sen jag gav mitt liv till Jesus. Gud är ännu verkligare idag än då och det bara ökar och ökar ju mer man lär känna Jesus.

Jag har gjort många fel och misstag, men Han [Jesus] är trofast och förlåter oss våra fel, när vi ångrar oss. Han har också hjälpt genom många mörka stunder, livet är ju inte så enkelt alltid. Ju svårare situation jag möter, desto större är den friden och glädjen som Gud ger. Precis som Bibeln lovar, det bara finns där. Gud är trofast, kärleksfull och nådefull emot oss människor. Hans namn är ju Immanuel – Gud med oss. Han hjälper och leder oss om vi vill det.

Min vän om du inte känner Jesus än, kom till Honom öppet och ärligt så hör Han dig. Jesus är medlaren mellan Gud och människor och den enda vägen till Gud och till Himlen. Öppna ditt hjärta för Honom och låt Honom komma in i ditt liv, så blir du frälst och Han kommer att förvandla ditt liv. Oavsett hur ditt liv ser ut – lugnt eller stormigt – kan Jesus ge dig mera i ditt liv. Alla har vi det tomrummet i våra liv som bara Gud kan fylla. Försök inte fylla det med något annat utan öppna dig för Jesus, då kommer en ny Herre in i ditt liv också och så ses vi i Himlen en dag! Gud välsigne dig!

/ Timo

SwedishEnglishFinlandPoland